Kirjailijan hotellipäiväkirja osa 7: Itsenäisyys - helppo julistaa, vaikea todentaa

Kohtaus 7. Näyttämö: Hotel Haven

Olen ankkurissa turvasatamassa. Hotel Haven on ikisuosikkini. Vanhassa Sundmanissa sijaitseva aamiaishuone antaa kauppahalliin, toriin ja satamaan. Tunnelma on kultturelli. Puuro on tehty täysmaitoon, riisipiirakat eivät ole tehtaan. Lämpimän tyylikkään hotellin baarissa on kylän siistein shakkilauta, jonka ääreen olen haastanut kavereita mittelöön. Tilaan harvan tietämästä Sue Ellenistä pastraamileipiä, jotka kisaavat legendaarisen Katz’sin taidonnäytöille. Minulle saa olla kateellinen, siihen on syytä. Tai sitten ei. 

Tunnettu sanonta, jonka mukaan ei kannata vertailla saappaita ennen kuin niissä on itse kävellyt, on pätevä. Me emme tunne mitä muut kantavat syvällä sisällään, se on tuhannesti enemmän mitä päältä näkyy, siksi kateellisuus on laiskan ja pinnallisen ajattelun tulos. Lopulta siinä loukkaa vaan itseään ja painii alemmuuskompleksinsa kanssa yksin. Kävin sillä kujalla joskus ja sain selkääni.

Olen jumissa. Kyseenalaistan kuvittelemiani löytöjäni, joita pidin totuuksina. Televisiosarja Dexterin päähenkilö on sosiopaattinen sarjamurhaaja, joka tappaa vain pahoja ihmisiä. Hänen sloganinsa on: Am I a good person doing bad things or bad person doing good things? Se on nerokas ja siinä on koko uskottavan hahmon ydinmotivointi. Mietin onko yhteiskuntakritiikissäni koukkua riittäväksi syötiksi. Jos pääväitteeni on, että ihmiset ovat someaddikteja, jotka ovat menettäneet kyvyn läheisyyteen ja rakkauteen, onko sanoma totta, heijasteleeko se sitä mitä ympärillämme ja sieluissamme tapahtuu? Olenko minä totta vai aivopesty, onko ajatukseni omia vai suoria lainauksia? Jos silti yhä roikun somessa, olenko petollinen?

Sunnuntaina, pyhänä, juhlimme itsenäisyyttämme. Olen ylpeä ja isänmaallinen, ihailen maamme omaperäistä kulttuuria, esiäitiemme ja -isiemme selviytymissaagaa. Olemmeko nyt heidän ansiostaan itsenäisiä? Teoreettisesti ja juridisesti valtiona kyllä, yksilötasolla en ole lainkaan varma. Tunnen hyvin vähän jos lainkaan itsenäisiä ihmisiä, suurin osa roikkuu muissa, lainaa muiden ajatuksia, tekee mitä hyvänsä saadakseen hyväksyntää. Itsenäisyys ei ole muiden varjoissa elämistä. Itsenäisyys ei ole sokeaa tottelemista tai ihailua. Se ei ole kritiikitöntä seuraamista, ei ihmisen tai asian. Kansainvälinen, useassa maassa ja eri aikakausilla tehty tottelevaisuuskoe on osoittanut, että yli 70 % ihmisistä kulttuurista riippumatta, on valmis antamaan kuolettavan sähkösokin auktoriteetin alaisuudessa ja käskystä.

Olemmeko siis itsenäisiä? Siis ihan aikuisten oikeasti. Ainakin sitä hoetaan, usealla suulla ja seinällä joka päivä. Onko kuitenkin niin ettei julistaja ole milloinkaan täysin pysähtynyt miettimään mitä itsenäisyys tarkoittaa ja toteutuuko se hänen elämässään? Se että hoitaa työnsä, perheensä, ostoksensa ja laskunsa itse, ei ole vielä itsenäisyyttä. Me olemme tietämättämme hyvin riippuvaisia muista ja heidän mielipiteistään. Alistumme helposti vaikka uskottelemme muuta. Ja oma päämme hokee mantroja, jotka kahlitsevat unelmiamme. Mielemme ei anna lupaa itsenäiseen ajatteluun ja toimintaan. Siinä on jo valtava lista muureja, vankiloita ja esteitä, joita pitäisi ylittää.

Ehkä vain unohdan kaikki muut ja omat rajoitteeni sekä pelkoni. Ehkä annan vain tekstin tulla alitajunnastani; häpeilemättä, kahlitsematta, tuomitsematta, raakana, sensuroittamana, hulluna, itkuisena, nauravana, vihaisena, lempeänä, ilahtuneena, särkyneenä. Ehkä se riittää, edes minulle.    

Lämmöllä,

Tommi


Tommi Laiho on isä, luovan alan ammattilainen, kolumnisti ja esikoiskirjailija. Hänen palkittu rikosromaaninsa Uhanalaiset julkaistaan helmikuussa 2021, kustantaja Myllylahti. Lokakuun viimeisenä päivänä Tommi muutti hotelliin yli kahdeksi kuukaudeksi kirjoittamaan toista kirjaansa. Kolumnissaan hän kirjoittaa vapaamuotoisesti elämästään hotellissa, sekä luovuudesta ja ihmismielen mysteereistä. Kolumni ilmestyy viikoittain. 

Lue hotellipäiväkirjan aiemmat osat

Osa 1: Mistä löydän tarinan, jonka haluat lukea?

Minulle suotiin mahdollisuus kirjoittaa pari kuukautta hotellissa. Vastineeksi kirjoitan vapaamuotoisesti ajastani täällä. Aluksi se tuntui hieman pompöösiltä. Kehtaako tästä edes kertoa kenellekään.

Osa 2: Olemme yhtä kuin tarinat, joita itsellemme kerromme

On lohdullista ymmärtää, että me sepitämme koko ajan itsestämme tarinoita. Ne eivät ole pysyviä, kiveen kirjoitettuja. Oman narratiivin voi muuttaa, ajatusmaailman voi kääntää synkästä positiiviseksi, itseään alentavasta itseään kannustavaksi.

Osa 3: Olet mitä syöt ja kenen kanssa

Olen aina ollut levoton sielu. Sitä voi kutsua luonneviaksi. En kiinny pitkäksi aikaan samaan paikkaan, kotiin, heimoon. Siksi hotelleihin väliaikaisesti muuttaminen oli kuin räätälöity kutsu seikkailuun. 

Osa 4: Ylisuorittajien kuntoutuslaitoksessa

Toinen kirjani kertoo siitä miten emme enää ole yhteydessä itseemme emmekä toisiimme. Me vietämme enemmän aikaa älypuhelimessa kuin yhdessäkään ihmissuhteessamme. Vastineeksi saamme vain dopamiinia, pikaista mielihyvää, samaa mitä alkoholi tarjoaa.

Osa 5: Toimettomuuden äärimmäinen tehokkuus

Olen lusmuillut hotelleissa nyt yli 20 päivää. Luterilainen omatuntoni piinaa enää satunnaisesti. Se virnistää: senkin velttopylly, sinä olet laiska ja hyödytön, häpeäisit edes. Kuuntelen sitä hetken ja hiljennän sen isolla lusikalla chiapuuroa, mikäli jaksan mennä alakertaan.

Osa 6: Ristiriitaisuudet tekevät henkilöstä kiehtovan

Vakoilin yli kuusikymppistä hyvin pukeutunutta pariskuntaa. Puhuessaan mies piti naista kädestä ja katsoi silmiin. Naisen silmissä oli älyä ja leikkisyyttä. Ihastuin pariskuntaan, vaikka emme vaihtaneet sanoja, vaikka he eivät nähneet minua vaan ainoastaan toisensa

Tilaa Kämp Collection Hotelsin uutiskirje

Haluaisitko vastaanottaa Kämp Collection Hotelsin uutisia ja etuja? Jätä tietosi varmistaaksesi, että kuulet kampanjoistamme ja eduistamme aina ensimmäisenä uutiskirjeestämme.