Kirjailijan hotellipäiväkirja osa 11: Yhdestoista käsky

Kirjailijan hotellipäiväkirja, Kohtaus 11, Näyttämö: Hotel Lilla Roberts

Viimeinen kohde, sen viimeinen ilta ja päiväkirjamerkintä. Kahden kuukauden hotelli- ja ihmiskoe on loppumaisillaan. En tunne haikeutta, vaan suurta kiitollisuutta. Olen kirjassani liuskalla 68, joka on enemmän kuin etukäteen suunnittelin. Olen ravittu, levännyt, täynnä intoa ja monta kokemusta sekä havaintoa rikkaampi.

Syvä kumarrus koko Kämp Collection Hotelsin henkilökunnalle ja johdolle sekä markkinoinnille.  Hotellialan vaikeimpana vuonna te olette tehneet parhaanne, ottaneet vastaan innolla ne, jotka ovat tohtineet tulla ja toimineet alanne majakkana. Kautta linjan ja kaikkialla kohtasin viiden tähden palvelua.

Aloitin St. Georgesta, josta mieleen jäi erinomainen St. George Bakery, kasvohoito, St. George Care -spa sekä parvekkeellinen huone. Tyttäreni piti aamiaista kiertueen parhaana, munakkaassa oli ideaa. Jatkoin sieltä Fabianiin, jota en entuudesta tuntenut. Sijainti oli rauhaisa ja palvelu kotoisaa, perhehotellin kaltaista. Kirjoitin siellä eniten, sillä rauha tarttui minuun. 

Seuraavaksi oli vuorossa Klaus K, jonka italialainen ravintola ja kuntosali ovat maininnan arvoisia. Usein hotellien salit ovat parilla laitteella varustettuja. Keksin kohtauksen kirjaan katsellessani Bulevardin liikennettä. Hotel Haven on aina ollut suosikkini. Aamiaishuone on romanttinen näkymineen ja baarialue todella elegantti. Huoneissa jatkuu sama tyyli, seinällä oli vanhan luokkakaveri Piia Lehden grafiikkaa. Se oli uskomaton kohtalonkaltainen sattuma. GLO Kluuvi oli samoin uusi tuttavuus. Minua hemmoteltiin reissun suurimmalla ylellisellä huoneistolla. GLO:n palvelu oli riemastuttavan rentoa, juttelimme aulassa päivittäin. Iloa, kun palaatte hommiin! 

Hotel Kämp on oma lukunsa, maailmanluokan palvelua, renesassiruhtinaiden kohtauspaikka, erinomainen kuntosali ja vip-lounge sekä vilkas klassikkobaari, jossa silmäätekevät kokoontuvat. Joulumme oli unohtumaton. Kiitos! Viimeinen etappi Lilla Roberts on taiteellisen persoonallinen. Olo on kuin mustavalkoisessa elokuvassa, tyyli kuin muotilehden kuvastoa. Pitäkää tyylistänne kiinni. On olemassa sanonta, ettei tyyliä voi ostaa. Olen samaa mieltä, se on sisäsyntyistä. Teissä ja hotellissanne sitä on.

Kiitos myös teille, jotka olette lukeneet näitä raapustuksia. Jos olet jo hotellin sivuilla, lämmin suositus varauksen tekoon. Hyppely hotellista toiseen on kuin kaupunkiloma ulkomailla. Se tekee mielelle ja kenties jopa sielulle hyvää. Suosittelen arkipäiviä, silloin ei tarvitse jonotella aamiaisella tai palveluihin. Fiilis on kuin omistaisi hotellin. Arkivapaa on muutenkin neron keksintö. 

Kaikkea hyvää alkaneeseen vuoteen. Ei siitä helppo tule, mutta todellisuus on usein näkökulmakysymys. Voimme itse valita, miten päivät kohtaamme ja millaista energiaa tartutamme kohtaamiimme ihmisiin. Valitse hyvä. Se on 11. käsky. Olet sen ansainnut.

Lämmöllä,
Tommi Laiho 

Tommi Laiho on isä, luovan alan ammattilainen, kolumnisti ja esikoiskirjailija. Hänen palkittu rikosromaaninsa Uhanalaiset julkaistaan helmikuussa 2021, kustantaja Myllylahti. Lokakuun viimeisenä päivänä Tommi muutti hotelliin yli kahdeksi kuukaudeksi kirjoittamaan toista kirjaansa. Kolumnissaan hän kirjoittaa vapaamuotoisesti elämästään hotellissa, sekä luovuudesta ja ihmismielen mysteereistä. Kolumni ilmestyy viikoittain. 

Lue hotellipäiväkirjan aiemmat osat

Osa 1: Mistä löydän tarinan, jonka haluat lukea?

Minulle suotiin mahdollisuus kirjoittaa pari kuukautta hotellissa. Vastineeksi kirjoitan vapaamuotoisesti ajastani täällä. Aluksi se tuntui hieman pompöösiltä. Kehtaako tästä edes kertoa kenellekään.

Osa 2: Olemme yhtä kuin tarinat, joita itsellemme kerromme

On lohdullista ymmärtää, että me sepitämme koko ajan itsestämme tarinoita. Ne eivät ole pysyviä, kiveen kirjoitettuja. Oman narratiivin voi muuttaa, ajatusmaailman voi kääntää synkästä positiiviseksi, itseään alentavasta itseään kannustavaksi.

Osa 3: Olet mitä syöt ja kenen kanssa

Olen aina ollut levoton sielu. Sitä voi kutsua luonneviaksi. En kiinny pitkäksi aikaan samaan paikkaan, kotiin, heimoon. Siksi hotelleihin väliaikaisesti muuttaminen oli kuin räätälöity kutsu seikkailuun. 

Osa 4: Ylisuorittajien kuntoutuslaitoksessa

Toinen kirjani kertoo siitä miten emme enää ole yhteydessä itseemme emmekä toisiimme. Me vietämme enemmän aikaa älypuhelimessa kuin yhdessäkään ihmissuhteessamme. Vastineeksi saamme vain dopamiinia, pikaista mielihyvää, samaa mitä alkoholi tarjoaa.

Osa 5: Toimettomuuden äärimmäinen tehokkuus

Olen lusmuillut hotelleissa nyt yli 20 päivää. Luterilainen omatuntoni piinaa enää satunnaisesti. Se virnistää: senkin velttopylly, sinä olet laiska ja hyödytön, häpeäisit edes. Kuuntelen sitä hetken ja hiljennän sen isolla lusikalla chiapuuroa, mikäli jaksan mennä alakertaan.

Osa 6: Ristiriitaisuudet tekevät henkilöstä kiehtovan

Vakoilin yli kuusikymppistä hyvin pukeutunutta pariskuntaa. Puhuessaan mies piti naista kädestä ja katsoi silmiin. Naisen silmissä oli älyä ja leikkisyyttä. Ihastuin pariskuntaan, vaikka emme vaihtaneet sanoja, vaikka he eivät nähneet minua vaan ainoastaan toisensa

Osa 7: Itsenäisyys - helppo julistaa, vaikea todentaa

Sunnuntaina, pyhänä, juhlimme itsenäisyyttämme. Olen ylpeä ja isänmaallinen, ihailen maamme omaperäistä kulttuuria, esiäitiemme ja -isiemme selviytymissaagaa. Olemmeko nyt heidän ansiostaan itsenäisiä? Teoreettisesti ja juridisesti valtiona kyllä, yksilötasolla en ole lainkaan varma.

Osa 8: Itsenäisyys - Huomio! Tulipalo vai kokko?

Ehdotus. Pane merkille mikä on ensimmäinen tunteesi, ajatuksesi ja huomiosi uudessa tilanteessa tai ympäristössä. Miten pääsi toimii? Katsotko ensimmäisenä miltä ihminen näyttää ja arvioit hänen sen perusteella, vai arvioitko hänen energiaansa ja tapaa olla läsnä? Kun seuraat mihin huomiosi ja missä järjestyksessä kiinnittyy, sinulle alkaa muodostumaan kuva tavastasi kohdata elämä ja muut ihmiset. Lopputulema voi olla yllättävä. 


Osa 9: Suurin niistä on rakkaus

Lopun kaiken viimeksi rakkaus on kaiken motivaatio. Sen puute, sen pelko, sen tarve, sen vaje, sen kaipuu, siinä eläminen. Teemme sitten mitä hyvänsä, sanomme mitä tahansa – jossain, siellä takana, edessä tai keskellä – on suhteemme rakkauteen. Kirjailijamme viettää joulua perheensä kanssa Hotel Kämpissä ja pohtii rakkauden universaalimpaa arvoa.


Osa 10: Älä tee uusia lupauksia vaan riko vanhat

Mikäli siis mietit mitä itseltäsi vaadit tulevaisuudessa, pohdi syvällisesti hetki ketä haluat miellyttää; suurta yleisöä ja yleisiä vaikutelmia vai syvintä minääsi, sitä jota iltaisin, sinisinä hetkinä, kaipaat ja pelkäät kadottaneesi. Mitä sinun tulisi rohjeta, jotta voisit olla rauhassa itsesi kanssa? 


Tilaa Kämp Collection Hotelsin uutiskirje

Haluaisitko vastaanottaa Kämp Collection Hotelsin uutisia ja etuja? Jätä tietosi varmistaaksesi, että kuulet kampanjoistamme ja eduistamme aina ensimmäisenä uutiskirjeestämme.